Skip to Content

Audio & Video

Aan deze pagina wordt nog hard gewerkt. Binnenkort komt hier muziek op te staan van de nieuwe CD die Bill Brookers aan het maken is. Driekwart is al opgenomen, en een goed deel zelfs al gemixt. De rest volgt in de loop van 2010. Onder die nummers zijn bijvoorbeeld Nagasaki, Me and Jane in a Plane enEveryone says I love you, maar vooral ook veel echte oude jugnummers die de BBJB soms al vele jaren speelt - of althans heel lang geleden speelde -, maar die om de een of andere reden nog nooit waren opgenomen, zoals Stewball, Midnight Special, en Come on in.

Ook verzamelen we op deze bladzijde levende beelden. Zo moet er een filmpje komen te staan waarin we Bill Brookers' Jug Band aan het werk kunnen zien anno 2010. Maar voorlopig doen we het met historische beelden. Om te beginnen de fameuze 'Bandfilm' uit de oude doos van Dick Tenwolde. Hier kun  je op zien hoe het Lijnbaanplein in Rotterdam op Koninginnedag '71 (of was het '72?) werd omgedoopt in Bill Brookers' Plein.

 

Niet te geloven, van veertig jaar Bill Brookers bestaat nauwelijks beeldmateriaal, maar van die ene koninginnedag in de vroege jaren zeventig blijken twéé filmpjes te bestaan! Behalve de klassieke 'Bandfilm' van Dick Tenwolde hierboven kwam onlangs ook nog een kleurenfilmpje van Leo Klein boven water! O,o, wat is iedereen nog prachtig jong. De min of meer bijpassende erbarmelijke geluidsopnamen uit dezelfde tijd zijn gemaakt door Leonard Beuger. 

 

Het duurde tot in de eenentwintigste eeuw voor er weer levende beelden van de BBJB werden gemaakt. Of althans beelden die ook bewaard bleven. Van roemruchte televisie-optredens bij zowat alle omroepen bleef niets bewaard, evenmin als van allerlei festivals in Nederland en België, noch van honderden optredens in grote - en vooral kleine zalen. Tot in 2001 Wim de Wit zijn video-camera gebruikte bij een optreden in Razzmatazz in Oost-Souburg. 's Middags hebben werden daar op zolder de allereerste opnamen gemaakt voor wat later de CD 2005 zou worden. Uit die sessie kunt u hieronder Persian Rug bewonderen - met Frans Ernst op wasbord - let op het subtiele slot! -, en uit het optreden diezelfde avond Mijn Broertje. Dat nummer stond in 1974 al op de eerste CD, gezongen door Dick Tenwolde, in de oorspronkelijk Engelse versie My Brother Makes the Noises for the Talkies, maar dit werd BBJB's eerste Nederlandstalige nummer sinds Oh, wat een Tijd, in de meesterlijke vertaling van Henk Houtgraaf, die het ook zingt. 

 

Van die zelfde avond is op de News & Plans blz. Paddlin' Madelin Home te zien, met het beroemde door Frans gezongen intro...

In november 2005 werd eindelijk de complete CD ook ten doop gehouden in Razzmatazz. Uit dat optreden zijn hieronder ook een paar nummers te zien: eerst Sadie Green (the Vamp of New Orleans) en Mississippi Mud, allebei van die echte, ouderwetse BBJB jug-nummers. Vervolgens Everything stops for tea, zo'n Engelse novelty-song, waar Bill Brookers' ook bekend om staat, en tenslotte weer zo'n vertrouwde BBJB-stamper, I can't dance (I've got ants in my pants). En bij dat alles is inmiddels natuurlijk Jeroen Corver op wasbord aan het werk!

Verder laten we zolang de nieuwe CD nog niet klaar is op deze pagina vast een paar interessante voorproefjes horen. Zoals deze prachtige vergelijking. Al bijna veertig jaar heeft de BBJB het beroemde Ellington-nummer The Mooche op het repertoire, maar op de een of andere manier is dat nog nooit in onze versie op de plaat verschenen. Binnenkort gaat dat dus eindelijk gebeuren, en in een nieuw arrangement. Daar zijn we ijverig mee aan het werk.

Nu wil het toeval dat Dick Tenwolde onlangs op zolder een BBJB-opname van The Mooche terugvond uit 1973. Hier kun je die horen:

THE MOOCHE BBJB-VERSIE 1973

 Veel enthousiasme en veel kazoos. En luister dan nu eens naar de voorlopige versie uit 2010. Hij is nog niet helemaal klaar, maar het begint er al aardig op te lijken. Minder kazoos (eigenlijk alleen die van Leo), een slidewhistle (van Leonard), en veel intrigerende nieuwe akkoorden van Joost en Henk!

THE MOOCHE BBJB-VERSIE 2010